Een weekendje waasland

Er een weekend tussenuit zijn in eigen land. Het zorgt voor rust, verbinding en je hoeft er tenminste geen uren voor in de auto zitten. We ontdekten met ons gezin het Waasland.

Duiventoren

We zakken vrij laat af. We komen toe tijdens het invallen van de avond. We starten ons weekend in de duiventoren. Een restaurant dat er al eeuwen lijkt te zijn. Een soort herberg verbonden aan de kasteelsite van Wissekerke. Alsof passanten, troubadours en reizigers er al eeuwen lang hun magen vullen met plaatselijke kosten en Vlaamse bieren. Je waant je in een soort middeleeuwse setting. Rustiek. Waarbij houten balken en oud metselwerk het fundament en het kader vormen. Bijna sprookjesachtig in het kaarslicht. De keuken is eenvoudig. Een brasseriekeuken met de vriendelijke, kindvriendelijke bediening. De kinderen genieten van kun kindermenu en doen zich daarna nog even tegoed aan de speeltuin. Die is een tikkeltje verouderd en mossig deze tijd van het jaar, maar daar merken kinderen niets van. Vader sluit af met een Tripel Karmeliet als kers op de taart.

B&B Baz

Na het eten overnachten we in B&B Baz. De slaapplek ligt op wandelafstand van de Duiventoren, dus we laten de wagen gewoon staan. Intussen is het zo goed als donker geworden. B&B Baz is een bed en breakfast die opgetrokken is uit een oude dokterswoning. De woning is opgedeeld in verschillende kamers. Wij sliepen in kamer Riet. We slapen er met 4 op één kamer, maar kunnen toch een wand dichtschuiven zodat we als ouders toch wat privacy hebben op ons weekendje weg. De woning is prachtig verbouwd, waarbij terrazzo de hoofdtoon vormt. Eva Mouton maakte tekeningen in kunstwerken die mee de sfeer zetten. De B&B is geweldig kindvriendelijk. Kinderen kunnen vrij boeken kiezen uit een bibliotheek en er is ook speelgoed in de hal die ter beschikking wordt gesteld door de eigenaars.

DSC_4258.jpg

De Tuin en het ontbijt

Het ontbijt is rijkelijk en uitgebreid en loopt over van de lokale producten. We hadden het gelukt dat een waterachtig herfstzonnetje de tuin laat baden in een aangename temperatuur. Niet ongewoon voor de maand september. Maar het geeft toch een geweldig Indian summer gevoel. Voor ons misschien een tikkeltje te fris, maar de kinderen kunnen zich niet inhouden en veroveren het zwembad. Mocht je terug willen opwarmen na een frisse duik, kan je steeds de sauna gebruiken. Een gebruikelijke houten emmer zet je na de hitte met de voetjes op de grond.

DSC_4297.jpg

We nemen na onze overnachting afscheid van onze gastvrouw. Die is enorm begaan met ons en onze kinderen. Het idee dat ze ook op de site woont (in een andere woning) zorgt voor een aangename gemoedsrust. Mocht er iets misgaan is er altijd iemand aanwezig.

Polders van Kruibeke

Na het vertrek zijn we de polders van Kruibeke ingedoken. De Kruibeekse kreek moet je het eigenlijk noemen. Een prachtige natuurlijke omgeving gevangen tussen het dorpje Kruibeke en de slingerende Schelde. Wandelpaden wisselen zich af met vergezichten en met trappen. Zo hebben de kinderen wat afwisseling om de arcade bogen te gaan bekijken. Het hoogtepunt van de wandeling. De arcadebogen bereik je via het sporenpad: Tijdens de aanleg van de Scheldedijk, hebben een aantal dieren niet kunnen wachten om hun sporen na te laten in het nog natte beton. Zo zijn hun sporen vereeuwigd in het pad. Heel leuk om dit te gaan ontdekken met kinderen.

Prachtig Pachtgoedhof

Na de wandeling gaan we naar het pachtgoedhof: Een rijkelijke kinderboerderij die prachtig is en door het goede weer konden we onszelf koesteren op het terras. De speeltuin die je erbij krijgt is enorm. Een utopia voor kinderen. Wat we erg konden appreciëren waren de onderleggers: hierop een ruim assortiment aan tekeningen.

Fort Liefkenshoek met de waterbus

Het hoogtepunt van onze weekendtrip, of waar ik als vader toch naar uitkeek: Via de waterbus dobberend over de schelde richting het fort. Geschiedenis en verhalen zijn altijd fijn om mee te geven aan kinderen. Fort Liefkenshoek is een Gratis museum op grondgebied Beveren opgebouwd rond 2 grote thema’s: historiek en het gedeelte haven. Het majestueuze fort bestaat uit een grote halve cirkel. In de circulaire vorm van het fort zitten een aantal deurtjes. Achter elke deurtje ontdek je een nieuw verhaal. Dat maakt het interessant en boeiend voor de kinderen. Je krijgt tekens een fijne verrassing die je samen ontdekt. Bij aanvang en registratie krijg je een QR-code. Die QR-code kan je scannen op bepaalde museumstukken en dan worden die interactief: je kan bijvoorbeeld via een spel de sluizen openen en leren hoe dat werkt. Je kan ook als havenarbeider containers verzetten in een interactief spel. Bovenop het gebouw zit nog een originele ingerichte bunker en ook het glazen doolhof konden de kinderen smaken. Afsluiten doen we met een pannenkoek op het terras. Blijkbaar één van de beste pannenkoeken uit de streek.


DSC_4430.jpg

Conclusie

Het Waasland is een pareltje. Langsheen de schelde liggen fijne dorpen die rust en authenticiteit uitstralen. Het zijn plekken waar je niet komt, als je er niet moet zijn. De schelde vormt hier al eeuwen de slagader van de streek. Het is fijn om met onze kinderen, onze de geschiedenis te ontdekken. Afwisseling komt er door ook een glimp van de moderne wereldhaven te ontdekken. Het Waasland is een warme aanrader.


vader van F (7) en F (5). Hij is mede-eigenaar van Maneuver: een brand agency dat merken wil uitdagen om op een inspirerende manier de wereld te veroveren. Hij heeft passie voor de gravelfiets en naast z’n liefde voor z’n gezin heeft hij een zwak voor sneakers.